Νέα για την Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ


Η Καινούργια Μέρα για την Παιδεία

Παιδεία

Η προσφορά της Σίφνου στην Ελληνική Παιδεία είναι σημαντικότατη και χαρακτηρίζεται από τον πρωτοποριακό της ρόλο στην ανάπτυξη του πνευματικού μας πολιτισμού. Πρόκειται για το δημιούργημα μιας σπουδαίας νησιωτικής εκπαιδευτικής παράδοσης, μιας ολοφώτεινης ιστορίας, που εξασφαλίζει στο μικρό μας νησί ένα αξιοθαύμαστο προβάδισμα, πολύ πριν από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, και που αναδεικνύει τη Σίφνο ως πνευματικό φάρο του Αρχιπελάγους με πανελλήνια ακτινοβολία. Οι ιστορικοί της Εκπαίδευσης αποκαλούν τη Σίφνο «πνευματικό ομφαλό των Κυκλάδων» και τη Σχολή του Παναγίου Τάφου «Εκπαιδευτήριο του Αρχιπελάγους και ολόκληρου  του Γένους», [1687], δηλ. κοντά 4 αιώνες. Κορυφαία μορφή της σιφναίικης παιδείας υπήρξε ο Καθηγητής Νικόλαος Χρυσόγελος, Α’ Υπουργός Παιδείας επί Καποδίστρια, με πλουσιότατο έργο. Επίσης, οι Σιφνιοί της Κωνσταντινούπολης και του ελεύθερου ελληνισμού πρωτοστάτησαν ως συγγραφείς, βιβλιοπώλες, εκδότες, δάσκαλοι, καθηγητές, σχολάρχες, γυμνασιάρχες, λυκειάρχες. Ιδρυτές ιδιωτικών σχολών, σπουδαίοι παιδαγωγοί, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, φωτεινές εκκλησιαστικές προσωπικότητες συμπληρώνουν το μοναδικό πάνθεον της Σίφνου στην εκπαιδευτικό τομέα.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Αυτό που μας σώζει είναι η γνώση, η μόρφωση, η καλλιέργεια. Αυτά τα αποκτάμε μέσω της Παιδείας. Η επιμέλεια και η κατάρτιση μέσω της Παιδείας κρατά τις κοινωνίες στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας για το καλό  όλων μας, για το κοινό καλό. Οποιαδήποτε παρέμβαση για την πρόοδο του νησιού μας, μόνον εφόσον στηρίζεται στα μορφωτικά θεμέλια, μας οδηγεί στο καλύτερο μέλλον. Μια κοινωνία χωρίς Παιδεία, κοινωνία της αμάθειας και της στασιμότητας, είναι μία νεκρή πολιτεία, που απλά αναπαράγει την καταστροφή της. Χωρίς τη διαρκή αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων, χάνουμε τον προσανατολισμό μας, δεν ξέρουμε γιατί υπάρχουμε, παρά τους αιώνες υψηλού κύρους και πνευματικού πλούτου που έχουμε πίσω μας, κι ας είμαστε ένα μικρό νησί στη μέση του Αιγαίου.

Η εξελικτική πορεία της Σίφνου σε πολλούς τομείς και όχι περιοριστικά στα τουριστικά θέματα, φανερώνει χειροπιαστά την αναγκαιότητα και τις αξίες της μόρφωσης και ευρύτερα του πνευματικού πλούτου και της ψυχικής καλλιέργειας. Μέσα στο ίδιο κλίμα, επιβεβαιώνουμε και χαιρόμαστε τις επιτυχίες των εφήβων και της σιφναίικης νεολαίας σε κάθε επιμορφωτική προσπάθεια. Αυτά μας δημιουργούν ευθύνες για τη σοβαρότητα και τη συνέπεια, με τις οποίες οφείλουμε να ενισχύουμε τέτοιες απόπειρες, καθώς και για την ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα τους σε κάθε καινοτόμο βήμα τους.  Κι αυτά όλα επιτυγχάνονται, όπως γίνεται αντιληπτό, με τη διεύρυνση των γνώσεων που προσφέρει η Παιδεία.

Χωρίς να παρουσιαζόμαστε παντογνώστες και δίχως να προβάλουμε έτοιμες λύσεις, οφείλουμε να επισημαίνουμε ότι η στήριξη της Εκπαίδευσης δεν περιορίζεται στις δυνατότητες του Δήμου μας, αλλά ουσιαστικά ξεκινά από μας τους ίδιους, από τους Γονείς, τους Κηδεμόνες και το οικογενειακό περιβάλλον. Εδώ πρώτη έρχεται η οικογένεια, μετά ακολουθεί το Σχολείο, η Εκκλησία, η Πολιτεία, η Κοινωνία.

Οι νέοι και οι έφηβοι σήμερα αντιμετωπίζουν δυσχερή προβλήματα: ηθικά, μορφωτικά, κοινωνικά, εξειδικευμένης κατάρτισης επαγγελματικών επιλογών και εργασιακής ένταξης, καθώς και οικογενειακής αποκατάστασης. Πρώτοι οι γονείς καλούνται να στηρίζουν τη διευθέτηση των καθοριστικών αυτών επιλογών και μετά έρχεται η βοήθεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η συμπαράταξη των δομών του Δήμου και της Πολιτείας.

Όλα τούτα τα συζητούμε και χρέος μας είναι να συνεχίζουμε ευρύτατα και λεπτομερέστατα να τα συζητούμε στην κοινή μας πορεία. Μέσα από τη συμπόρευση με το διάλογο και το σεβασμό των απόψεων όλων ανεξαίρετα των συμπατριωτών μας, καθώς και των φίλων μετοίκων και επισκεπτών της Σίφνου μας, τις γνώμες αλλά και τις αντιρρήσεις των οποίων ελπίζουμε να έχουμε και που τις αναμένουμε με ενδιαφέρον, οδηγούμαστε στις πιο ολοκληρωμένες πρακτικές. Οραματιζόμαστε τη  δημιουργία στη Σίφνο δύο Σχολών, Γαστρονομίας/Μαγειρικής και Αγγειοπλαστικής/Κεραμικής, διότι στους δύο συγκεκριμένους τομείς η Σίφνος από παλιά καινοτομεί και εξελίσσεται, κατέχοντας εξαιρετικές πρωτιές. Τους τρόπους συμμετοχής όλων όσοι ενδιαφέρονται, είτε προσωπικά είτε συλλογικά, όπως και τα στάδια υλοποίησης των μεγαλόπνοων αυτών προοπτικών, τα καθορίζουν η καλοπροαίρετη διάθεσή σας απέναντί μας, η κατάθεση των δικών σας προτάσεων και γνώσεων. Πάντα σε συνεργασία με τους πλέον ειδικούς, με τις υπηρεσίες και φυσικά με τις  συλλογικότητες.